TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi’nde yaptığı revizyon ne anlama geliyor?

TÜİK Tüketici Güven Endeksi’nde yöntem değişikliği yaptı.

Tüketici güvensizliğinin yüksek olduğu iki soru endeksten çıkarıldı.

Tüketici güveni ortalamanın üstünde olduğu iki soru endekse eklendi.

Kötümser sonuçları olan sorular çıkarılırken iyimser sonuçları olan sorular endekse eklendi.

Revizyon sonrası tüketici güven endeksi 82 olarak açıklandı.

Revizyon olmasaydı tüketici güven endeksi 61,8 olacaktı.

Raporun tam halini görüntülemek için görseli tıklayınız.

Tüketicilerin ekonomiye ilişkin kanaatlerini yansıtan tüketici güven endeksi ekonomideki gidişat hakkında önemli göstergeler biri. Tüketicinin bugüne ve gelece dair eğilimlerini yansıtan anket bir barometre niteliğinde.

TÜİK 2004 yılından bu yana hesapladığı tüketici güven endeksi metodolojisinde 21 Eylül 2020’de değişiklik yaptı. Hesaplamada yer alan bazı alt endekslerin (soruların) çıkarılıp yenilerinin eklenmesiyle oluşturulan yeni endeks 22 Eylül 2020 tarihinde yayımladı.

Revize edilmiş endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 oranında artarak 82 seviyesine yükselmiş olarak açıklandı. Değişiklik öncesi metodolojiye göre hesaplanan tüketici güven endeksi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artışla 61,8 olarak açıklandı. İki endeks arasındaki yaklaşık 20 puanlık fark TÜİK’in yaptığı revizyona yönelik tartışmalara yol açtı. Bu raporda DİSK-AR’ın tüketici güven endeksinde yapılan revizyona ilişkin değerlendirmesi yer almaktadır.

Raporun tam metni için buraya tıklayınız.