İşsizlik düşmüyor, artıyor: Gerçek işsizlik oranı yüzde 12,7 değil, yüzde 26,4!

TÜİK Eylül 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını 10 Aralık 2020’de açıkladı. TÜİK’e göre dar işsizlik oranı (standart işsizlik oranı) 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Yine TÜİK’e göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 550 bin kişi azalarak 4 milyon 16 bin kişi oldu. TÜİK açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı ve işsiz sayısı ile Covid-19’un istihdam üzerinde yarattığı tahribatı yansıtmıyor, tersine saklıyor. Nisan 2020’den bu yana uygulanan işten çıkarma yasağı nedeniyle TÜİK’in dar tanımlı/standart işsizlik verileri işgücü piyasalarındaki gerçek tabloyu yansıtmıyor.

TÜİK’in Eylül 2020 dönemine ait sonuçlarında yer alan dar tanımlı (resmî) işsizlik oranı ve işsiz sayısı Covid-19 döneminde yaşanan istihdam ve iş kaybını yansıtmayan ve tamamen TÜİK’in işsizlik hesaplama tekniğinin yetersizliğinden kaynaklanan bir sonuçtur. DİSK-AR,  uluslararası standartları kullanarak TÜİK’in ham verilerini yeniden hesaplayarak  geniş işsizlik oranını düzenli olarak açıklıyor.

DİSK-AR Eylül 2020 TÜİK verilerini değerlendirdiği Aralık 2020 İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu yayımlandı.

Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız.

Rapordan özet bulgular şöyle:

• Geniş tanımlı işsiz sayısı 9,5 milyona yükseldi.
  • Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,4 olarak gerçekleşti.
  • Eylül 2020’de de Covid-19 ve ekonomik krizin işgücü piyasaları üzerindeki tahribatı sürüyor.
  • DİSK-AR, ILO’nun yöntemini esas alarak Covid-19’un yarattığı gerçek istihdam kaybını ve işsizliği hesapladı.
  • Covid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Eylül 2020’de 10 milyona yaklaştı!
  • Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı yüzde 27,6 olarak hesaplandı.
  • Covid-19 Eylül 2020’de en az 1 milyon 706 bin yeni eşdeğer istihdam kaybına yol açtı.
  • İstihdam bir yılda 733 bin kişi azaldı.
  • İstihdam oranı yüzde 44,1 geriledi.
  • İşbaşında olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 188 bin kişi azaldı.
  • Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 630 binden 1 milyon 402 bine yükseldi.
  • Kadınlar Covid-19’dan daha fazla etkileniyor: Kadın işgücü yüzde 7 kadın istihdamı yüzde 5,2 azaldı.
Raporun ayrıntılarına erişmek için görsele tıklayınız.