TÜİK nihayet kabul etti: Geniş tanımlı işsizlik oranı ortalama yüzde 29,1, kadınlarda yüzde 37,3!

TÜİK de kabul etti: Geniş tanımlı işsizlik oranı ortalama yüzde 29,1, kadınlarda yüzde 37,3!

Biz 10 yıldır hesaplıyorduk! TÜİK de nihayet geniş tanımlı işsizliği gördü!

  • Ocak 2019’da yüzde 19,6 olan geniş tanımlı işsizlik oranı Ocak 2021’de yüzde 29,1’e yükseldi. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37,3’e yükseldi.
  • DİSK-AR’ın 10 yıldır ILO metodolojisine dayanarak hesapladığı geniş tanımlı işsizlik hesaplaması nihayet TÜİK tarafından da kullanılmaya başlandı.

TÜİK bugün (10 Mart 2021) açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırmasında (HİA) 2021 Ocak ayından itibaren, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansı kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere geçti.

TÜİK bu çerçevede “işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler” adı altında ILO’nun 2013 yılında benimsediği kriterleri esas alan yeni işsizlik türlerini de ek olarak açıklamaya başladı. Böylece TÜİK tarihinde ilk kez âtıl işsizlik (geniş tanımlı işsizlik) türünü açıklamış oldu.

Bilindiği gibi DİSK-AR yaklaşık 10 yıldır geniş tanımlı işsizlik hesaplamaları yapıyor. TÜİK ise yıllardır ısrarla geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarını açıklamaktan kaçınıyordu. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verileri ciddi eleştirilere uğruyordu. Bu çerçevede TÜİK’in yapmış olduğu yöntem değişikliği DİSK-AR olarak yıllardır yaptığımız geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarının önemini ortaya koymuş oluyor. TÜİK tarafından kullanılan metodolojinin ayrıntıları bir yana ilke olarak geniş tanımlı işsizlik türlerinin açıklanmaya başlanmasını önemli buluyoruz.

Yeni TÜİK verileri, eski TÜİK verilerin ve dar tanımlı işsizlik oranlarının ne kadar gerçek durumu açıklamaktan uzak olduğunu da ortaya koymuş oldu.

TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2021 dönemi mevsim etkilerindenarındırılmış dar tanımlı işsizliğiyüzde 12,2 olarak gerçekleşirken, âtıl işgücü oranı (DİSK-AR tarafından geniş tanımlı işsizlik olarak hesaplanan oran) yüzde 29,1 oldu. Kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,1 olarak açıklanırken, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 36 olarak gerçekleşti. Böylece

Ocak 2020’de yüzde 12,8 olan dar tanımlı işsizlik Ocak 2021’de yüzde 12,2’ye gerilerken, yüzde 21,2 olan geniş tanımlı işsizlik yüzde 29,1’e yükselmiş oldu. Ocak 2020’de yüzde 27,4 olan geniş tanımlı kadın işsizlik oranı ise Ocak 2021’de yüzde 36’ya yükselmiş oldu.

Grafik: Dar ve Geniş Tanımlı İşsizlik Oranları (Ocak 2020- 2021) (Mevsim Etkilerinden arındırılmış)

Kaynak: TÜİK, DİSK-AR

Dar tanımlı işsizlik oranının düşüyor gözükmesinin temel nedeni bu hesaplama yönteminin eksikliğinden kaynaklanıyor. Dar tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamıyor. Oysa geniş tanımlı işgücü hesaplaması (âtıl işgücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsıyor. Bu yüzden dar tanımlı işsizlik düşüyor gözükürken geniş tanımlı işsizlik yüzde 30’a dayanmış durumda.

TÜİK’in bugün açıklamaya başladığı yeni metodolojiye dayalı veri setinin ayrıntılı dökümleri henüz yayımlanmadı. Bu ayrıntılar yayımlanınca TÜİK’in yeni HİA işgücü veri setine ilişkin kapsamlı raporumuzu açıklayacağız.