Prof. Dr. Mesut Gülmez: “Taksim, Türkiye Emek Tarihinin Simgesel Meydanı’dır”

Taksim, 1 Mayıs’ın Sınırlı Katılımla

Kutlanacağı Bir Meydan Değildir

Prof. Dr. Mesut Gülmez tarafından kaleme alınan “Taksim, Türkiye Emek Tarihinin Simgesel Meydanı’dır” isimli makale, DİSK-AR Forum’da yayımlandı!

“Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun, 2 Ağustos 2016 tarihli iki bireysel başvuru konusunda 7 yılı aşkın bir süre sonra verdiği iki “hak ihlali” kararına karşın, bir açıklamasında kararı okuduğundan söz eden ama basın toplantısında karara hiç değinmeyen İçişleri Bakanı ile yine kararı anmayan İstanbul Valisi, içtenlikle “Karara uymuyorum! Saygı da duymuyorum!” diyememiş olsalar da, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs 2024’te de kutlamalara kapalı olduğunu açıkladılar.

Oysa 12 Ekim 2023 tarihli AYM kararı, herkesin kolayca anlayabileceği açıklık ve kesinlikte kaleme alınmıştır. Üstelik, sorunun yalnızca hukuksal değil tarihsel ve sosyal boyutlarını da vurgulamıştır. Ama ne yazık ki “Taksim’de 1 Mayıs, Emekçilerin Hakkıdır!” diyen Anayasa Mahkemesi kararı da, pek çok örneğinin bulunduğu “fahiş” hukuksuzluklar dizisinin halkaları arasına katılmıştır!  

Bu tutum ve değineceğim açıklamalar, kurallar sıralamasının tersine çevrilmesi, yani Fiili Talimat Hukuku’nun Anayasa’nın da onaylanan insan hakları sözleşmelerinin de üstüne yerleştirilmesi olgusunun sayısız örnekleri arasındaki “seçkin (!)” yerini almıştır!”

Prof. Dr. Gülmez, kaleme aldığı makalede Taksim’in işçi sınıfı ve Türkiye sendikal hareketi için öneminden söz ederken ve Anayasa Mahkemesi’nce verilen Taksim kararını inceliyor. Makalede ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanı’nın Taksim kararı sonrası açıklamaları da değerlendiriliyor. Gülmez, makalesinde ülkemizdeki hukuksuzluğun, kurallar hiyerarşisinin tersine çevrildiği, ters yüz edildiği bir boyut kazandığını vurguluyor.

Makaleye erişmek için tıklayınız.