DİSK-AR Enflasyon Haber Bülteni (Haziran 2025) yayımlandı!
- TÜİK yıllık resmi yıllık TÜFE oranını yüzde 35,05, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 43,23 olarak açıkladı.
- TÜİK’e göre aylık enflasyon 1,37 oldu!
- TÜİK’e göre altı aylık enflasyon yüzde 16,67 oldu!
- TÜİK’e göre 2003’ten bu yana ortalama fiyatlar 31,3 kat, gıda fiyatları ise
43,6 kat arttı. - TÜİK madde fiyat listesini gizlemeye devam ediyor. TÜİK yargı kararına rağmen yine madde fiyat listesini yine açıklamadı.
- Toplumsal sınıf ve kesimleri enflasyonun sonucu ortaya çıkan geçim sıkıntısını oldukça farklı hissediyor.
- En düşük yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 6,3’ünü alırken, bu grubun harcamaları içinde gıdanın payı yüzde 30,6’dır.
- En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 48,1’ini elde ederken harcamaları içindeki gıdanın payı yüzde 12,8’de kalmaktadır.
- Böylece düşük gelirli grupların gıda dışı harcamalar için geliri daha sınırlı kalmakta bu durum geçim sıkıntısını artırmaktadır.
Rapora erişmek için tıklayınız.
TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran 2025 sonuçlarını 3 Temmuz 2025’te açıkladı. TÜİK’e göre TÜFE yıllık yüzde 35,05 aylık yüzde 1,37 arttı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2025 yılı haziran ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,23 olarak gerçekleşti. Enflasyonun yıllık değişim oranı yüzde 35,05 olmasına rağmen 12 aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 43,23 olarak gerçekleşti.Haziran ayı resmi TÜFE artışı yüzde 1,37 olarak açıkladı.
TÜİK’e göre Haziran 2025’te enflasyon oranı bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 16,67 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan altı aylık enflasyon memurların ve emeklilerin maaş ve aylıklarına yapılacak artışın temelini oluşturuyor.
Yılın ilk 6 ayının enflasyonu memur maaşlarında ve emekli aylıklarında Temmuz 2025’ye yapılacak artışı belirliyor. DİSK-AR Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre Mayıs 2025’te memurlar toplam 38,3 milyar TL, emekliler toplam 46,5 milyar TL ve işçiler ise toplam 113,4 milyar TL kayıp yaşadılar.[1] Tekil olarak ise yılın ilk beş ayında en düşük memur maaşındaki erime 8 bin TL’nin üzerinde, en düşük emekli aylığındaki erime 2.183 TL ve asgari ücretteki erime ise 3.336 TL olarak gerçekleşti. Emekçilerin ücret, maaş ve aylıkları her geçen gün alım gücünü kaybederken milyonların ortalama ücreti olan asgari ücrete artış henüz hükümetin gündeminde değil.
Türkiye’de birkaç yıldır devam eden yüksek enflasyon dar gelirlilerin ve işçilerin alım güçlerinin düşmesine yol açıyor. Büyük ölçüde baz etkisi nedeniyle enflasyonun artış hızı yavaşlamış olsa da fiyatlar artmaya devam ediyor. Enflasyonun artış hızındaki düşüş fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Dahası enflasyon farklı toplumsal sınıf ve kesimleri farklı etkiliyor. Dar gelirlilerin alım gücünü çok daha fazla düşürüyor ve gelir dağılımını bozucu bir işlev görüyor.
Öte yandan resmi enflasyon verileri konusundaki şaibe devam ediyor. TÜİK’in Haziran 2022’de madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi nedeniyle enflasyon verileri daha da tartışmalı hale geldi. O nedenle TÜİK tarafından açıklanan ve emekçi grupların gelirlerine yapılacak zamlarda belirleyici olan altı aylık enflasyonun dayanağı bilinmiyor.
TÜİK’in şaibeli enflasyon verilerine göre bile Türkiye’de enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor.
***
Öne çıkan görsel: https://www.telos-eu.com/fr/economie/linflation-enfin.html adresinden alınmıştır.