DİSK Tarihi 2. Cilt yayımlandı!

DİSK’in 55 yıllık mücadele tarihini ele alan DİSK Tarihi kitabının 1975-1980 yıllarını kapsayan 2. cildi, Dayanışma-Direniş-Umut alt başlığı ile yayımlandı

Kitabın Can Kaya tarafından tasarlanan kapağı

DİSK Tarihi 2. Cilt: Dayanışma-Direniş-Umut (1975-1980)‘e PDF olarak erişmek için tıklayınız.

İlk iki cildi yayımlanan DİSK Tarihi kitabı DİSK’in mücadele ve deneyim hafızasını bugünlere ve yarınlara taşıma amacıyla hazırlandı. Kitap, DİSK’in yarım yüzyılı aşkın mücadelesini ve deneyimini birincil kaynaklara dayalı olarak kapsamlı ve nesnel biçimde ele almayı hedefliyor.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSKAR) tarafından hazırlanan DİSK Tarihi 2. cildinin de editörlüğünü Aziz Çelik, yayın danışmanlığını ise Can Şafak ve Ergün İşeri yaptı. DİSK Tarihi’nin araştırma ve arşiv çalışmaları DİSK-AR uzmanları Deniz Beyazbulut ve Zeynep Kandaz tarafından gerçekleştirildi. Kitap tasarımını ise Can Kaya yaptı.

Özgün arşiv kaynaklarından, binlerce belge, yayın ve fotoğraftan yararlanılarak hazırlanan kitabın 2. cildi 920 sayfadan oluşuyor. Kitaba editoryal ekibin yanında katkıda bulunan çok sayıda yazar, uzman ve çizer de bulunuyor.

DİSK Tarihi 2. cildine yazar olarak katkıda bulunanlar: Aziz Çelik, Can Kaya, Can Şafak, Deniz Beyazbulut, Ergün İşeri, Fahrettin Engin Erdoğan, Faruk Pekin, Feza Kürkçüoğlu, Kıvanç Eliaçık, Meltem Azdemir, Nuran Gülenç, Necdet Okcan, Selim Mahmutoğlu, Tevfik Güneş ve Zeynep Kandaz.

Kolektif bir emeğin ürünü olan DİSK Tarihi kitabında DİSK tarihindeki gelişmelere, mücadelelere, başarılara ve eksiklere ayrım gözetmeksizin yer verilmeye çalışıldı. Kitap, binlerce kaynaktan yararlanılarak nesnel bir dille kaleme alınmış olması açısından bir başucu kaynağı niteliğinde.

DİSK Tarihi 2. cildinde DİSK’in 1975 ve 12 Eylül 1980’e olan dönemi iki ana başlıkta ele alınıyor: 5. Genel Kurul sonrası dönemi (Mayıs 1975-Aralık 1977) kapsayan ve “Zamanın Akışının Hızlandığı Yıllar” adını verdiğimiz 5. bölüm ile 6. Genel Kurul (Aralık 1977-Haziran 1980) ve oldukça kısa süren 7. Genel Kurul (Haziran-Eylül 1980) arasındaki dönemi kapsayan ve “Zor Yıllar” adı verilen 6. bölüm.

DİSK Tarihi 2. cildinin içinde, 1. ciltte olduğu gibi, DİSKografi ve Günce bölümleri de bulunuyor. DİSKografi bölümünde DİSK eylemlerinde, grevlerinde ve çalışmalarında öldürülen DİSK’liler, DİSK çalışanları ve işçiler ile DİSK’in genel merkez çalışmaları, DİSK yönetim organlarına seçilenler, DİSK’te çalışanlar, DİSK üyesi sendikaların monografileri ve DİSK genel merkezi daire çalışmaları ele alındı. Kitabın bu bölümünde ayrıca DİSK’in kurumsal simgesi olan DİSK çarkının öyküsüne de yer verildi. Kitapta yer alan son bölüm olan Günce’de ise 1975-1980 döneminde DİSK ve üyesi sendikaların eylem ve faaliyetleri kronolojik olarak derlendi.

Kitabın içinde Nuran Gülenç tarafından kaleme alınan “DİSK ve Kadın İşçiler: Gecikmiş Bir Buluşma (1967-1980)” adını taşıyan ve DİSK ile üye sendikalarda 1967-1980 arasındaki dönemde kadınların var olma mücadelesinin ve kadınlara yönelik sendikal politikalar ile kadınların örgütlülük deneyiminin irdelendiği bir dosya da yer alıyor.

DİSK Tarihi 1. Cilt Kuruluş-Direniş-Varoluş (1967-1975) Gözden Geçirilmiş 2. Basımı da yayımlandı.

Şubat 2020’de yayımlanan ve büyük ilgi gören DİSK Tarihi 1. Cilt (1967-195) kitabımızın kağıt baskısı tükenmişti. Şimdi 1. cildin gözden geçirilmiş yeni baskısı da yayımlanıyor. 2021 Halit Çelenk Hukuk Ödülü’ne layık görülen DİSK Tarihi 1. cildine aşağıdaki kapak görseli ve bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

SK Tarihi 1. Cilt: Kuruluş-Direniş-Varoluş (1967-1975)‘e PDF olarak erişmek için buraya tıklayınız.