Hane içi işler yüzde 90 civarında kadınlar tarafından yapılırken TÜİK Türkiye Aile Yapısı Araştırmasında “ev işleri genellikle bir hanehalkı ferdi tarafından yapıldı” başlığını kullanmayı tercih etti.
Hane içi ücretsiz işler kadınların tarafından yapılıyor!
TÜİK, Türkiye Aile Yapısı Araştırmasını 1 Nisan 2022’de yayımladı. Hanelerde kadınların ücretsiz emekte cinsiyete dayalı ayrımcılık ve eşitsizliğin vahim boyutlarda olduğunu gösteren haber bülteninin başlığında TÜİK cinsiyet körü bir yaklaşımla “Ev işlerinin genellikle bir hanehalkı ferdi tarafından yapıldı” gibi tuhaf bir başlık kullandı. Oysa kullanılması ve öne çıkarılması gereken başlık hane içi işlerin asıl olarak kadınlar tarafından yapıldığı olmalıydı.
Hane içi ücretsiz emeğini gözler önüne seren çalışmada çocuk bakımının yüzde 94,4’ü, çamaşır ve bulaşık yıkama işinin yüzde 85,6’sı, yemek yapma ve temizlik işinin yüzde 85,4’ü kadınlar tarafından yapıldığı görülmektedir. Araştırma, hanelerde işlerin geleneksel aile modeline dayalı olarak işlediğini, evin badana/boyasının, tamir ve evin bakım işlerinin erkekler tarafından yürütüldüğünü gösteriyor.
TÜİK ise araştırma sonuçlarını “Ev işleri genellikle bir hanehalkı ferdi tarafından yapıldı” ifadesi ile kamuoyuna açıklıyor.
TÜİK’e soruyoruz: neden kadın değil de “bir hanehalkı ferdi” demeyi tercih ediyorsunuz?
Araştırma sonuçları ev işlerinin çok büyük bir bölümünün kadınlar tarafından yapıldığını açıkça gösteriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hane içinde yeniden üretildiğini gösteren bu çalışmada TÜİK tarafından kullanılan dil toplumsal cinsiyet yanlılığının tezahürüdür. Oysa ki çalışma Türkiye’de hanede ücretsiz kadın emeğinin vahim boyutlarda olduğunu göstermektedir.
Bizce grafikte açıkça görülen gerçek karşısında bu araştırmaya şöyle bir başlık koymalı:
“Ev işleri esas olarak kadınlar tarafından yapılıyor”