AKP Döneminde Yasaklanan Grevlere Bir Yenisi Eklendi
9 Ekim 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 3077 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu İş Bankası/Şişecam grubuna ait Soda Sanayii AŞ’de uygulanmak üzere alınan grev kararı 60 gün süreyle ertelendi (yasaklandı). Böylece AKP döneminde yasaklanan grevlere bir yenisi eklendi. Soda Sanayii AŞ’deki grev 2 yıl önce de ertelenmişti. Erteleme (yasaklama) gerekçesi olarak grevin genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi gösterildi. Yasaklanan grev 557 sendika üyesini kapsıyor. Bu yasaklama ile birlikte AKP döneminde grev hakkı engellen işçi sayısı 194 bini aştı.
Bilindiği gibi 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre ertelenen grevler 60 günlük erteleme süresi sonunda yeniden başlatılamıyor. Taraflar erteleme süresi içinde anlaşamazlarsa uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından çözülüyor. Bu nedenle grev ertelemesi fiilen grev yasağı anlamına geliyor. Yasaklanan grev kararının henüz uygulanmadığı düşünülecek olursa milli güvenliği ve genel sağlığı nasıl bozduğu oldukça tartışma götürür.
Tablo: AKP Döneminde Yasaklanan (Ertelenen) Grevler
AKP döneminde 2003 yılından bu yana 17 grev erteleme kararnamesi yayımlandı ve 194 bin 39 işçinin grevi ertelendi (fiilen yasaklandı). AKP döneminde yasaklanan grevlerin 7’si OHAL döneminde gerçekleşti. Yasaklanan son grev kararı ise Petrol-İş’in örgütlü olduğu ve 557 üye işçinin çalıştığı İş Bankası/Şişecam grubuna bağlı Soda Sanayii AŞ oldu.
AKP döneminde daha önce Şişecam, Pirelli, Good Year, Brisa, MESS’e üye işyerleri ile Akbank gibi büyük şirketlerde DİSK/Lastik-İş, DİSK/Birleşik Metal-İş, Türk-İş/Kristal-İş, Türk-İş/Petrol-İş ve Türk-İş/Türk Metal sendikaları tarafından alınan ve uygulanan grev kararları yasaklanmıştı. 2003 yılından bu yana büyük ölçekli şirketlerde uygulanan veya alınan tüm grevler neredeyse istisnasız bir biçimde ertelendi.