DİSK Tarihi’nin 1. cildinin 2. basımı çıktı

DİSK’in yarım yüzyıllık mücadele tarihini ele alan “DİSK Tarihi” kitabının 1967-1975 yıllarını kapsayan 1. cildi, “Kuruluş-Direniş-Varoluş” alt başlığı ile Şubat 2020’de yayımlanmıştı. 2021 yılında Halit Çelenk Hukuk Ödülüne layık görülen kitap büyük ilgiyle karşılandı ve tükendi. Kitabın gözden geçirilmiş 2. basımı Ocak 2022’de yayımlandı.

Kitabı PDF formatında okumak ve indirmek için tıklayınız

1. Cilt DİSK Tarihi Kuruluş-Direniş-Varoluş 1967-1975 adını taşıyor. DİSK Tarihi kitabı DİSK’in mücadele ve deneyim hafızasını bugünlere ve yarınlara taşıma amacıyla hazırlandı. Kitap, DİSK’in yarım yüzyılı aşkın mücadelesin ve deneyimini birincil kaynaklara dayalı olarak kapsamlı ve nesnel biçimde ele almayı hedefliyor. DİSK-AR tarafından hazırlanan kitabın editörlüğünü Aziz Çelik, yayın danışmanlığını ise Can Şafak ve Ergün İşeri yaptı. DİSK öncesi işçi sınıfı hareketine ilişkin gelişmelerin de yer aldığı 1. Cilt 1967-1975 dönemini kapsıyor.

Çalışmalarına 2016 Eylül ayında başlanan ve özgün arşiv kaynaklarından, belge, yayın ve fotoğraftan yararlanılarak hazırlan kitap büyük boy ve 704 sayfadan oluşuyor. Kitabın araştırma ve arşiv çalışmaları Deniz Beyazbulut, Zeynep Kandaz ve Meliha Kaplan tarafından yürütüldü. Süreyya Algül, Zafer Aydın, Aziz Çelik, M. Hakan Koçak, Can Şafak, Melih Biçer, Kıvanç Eliaçık, Ece Göktürk, Tevfik Güneş, Ergün İşeri ve Necdet Okcan kitaba yazar olarak katkıda bulundular. Kitabın tasarımı ise Can Kaya tarafından yapıldı.

DİSK Tarihi kitabının 1. cildi (1967-1975) DİSK’in kuruluşundan 5. Genel Kurul’un toplandığı Mayıs 1975 yılına kadar olan yıllardaki gelişmeleri kapsıyor. Bu yıllar DİSK’in kuruluş, varoluş ve direniş yılları olarak tanımlanıyor. Kitap 4 ana bölümden oluşuyor. “DİSK’e Giden Yol” başlıklı birinci bölümde Osmanlı’nın son dönemlerinden 1960’lara Türkiye işçi sınıfının mücadelesine yer veriliyor. DİSK’in kuruluş sürecinin anlatıldığı ikinci bölüm “Kuruluş” başlığını taşıyor. “Varoluş ve Direniş” başlıklı üçüncü bölüm 1967 ve 1970 15-16 Haziran arası dönemi ele alıyor. 1. cildin ana bölümlerinin sonuncusu olan dördüncü bölüm ise “12 Mart Döneminde ve Sonrasında DİSK” başlığını taşıyor. DİSK Tarihi (1. Cilt) kitabında ana bölümler dışında DİSK’in genel merkez faaliyetlerinin anlatıldığı “DİSKografi” isimli bir bölüm ve Temmuz 1966 ve Mayıs 1975 tarihleri arası DİSK’in ve üye sendikalarının eylem ve faaliyetleri ile DİSK’i etkileyen önemli gelişmelerin kronolojik olarak ele alındığı “DİSK Güncesi” de yer alıyor. Kitapta kapsamlı eklerin yanı sıra dizin de yer alıyor.

DİSK Tarihi kitabında DİSK tarihindeki gelişmelere, mücadelelere, başarılara ve eksiklere ayrım gözetmeksizin yer verilmeye çalışıldı. Kitap, binlerce kaynaktan yararlanılarak nesnel bir dille kaleme alınmış olması açısından bir başucu kaynağı niteliğinde.

Kağıt baskısı tükenen kitabın gözden geçirilmiş 2. baskısına aşağıda bağlantıdan elektronik olarak ulaşılabilir ve PDF formatında indirilebilir. Kitabın genişletilmiş 2. basımında yenilenen bilgi ve belgeler yanında 1. basımda yer alan bazı hatalar da düzeltildi.

Kitabı PDF formatında okumak ve indirmek için linke veya görsele tıklayınız