Ocak 2021’de açlık sınırı 2.584 TL, yoksulluk sınırı 8.939 TL!

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından her ay hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Ocak 2021 yayımlandı.

• 18 yılda açlık sınırı 6,5 kat arttı!
  • Günlük zorunlu gıda harcaması
  • Ocak 2021’de açlık sınırı 2.584 TL!
  • Yoksulluk sınırı 8.939 TL!
  • Sadece süt ve süt ürünleri için yapılan harcama günlük 30 TL’yi buldu!

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2.584 TL’dir. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 8.939 TL olarak gerçekleşmiştir.

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 693 TL’dir. Bu değer yetişkin bir kadın için 669 TL, 15-18 yaş bir genç için 735 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 486 TL’dir.

Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 584 TL olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 8.939 TL’ye ulaşmaktadır.

Araştırmaya ulaşmak için görsele tıklayınız