İşsizlik salgın öncesine göre yükselişte!

• Geniş işsizlik salgın öncesine göre 1 milyon 719 bin arttı.
  • Gerçek işsiz sayısı 8 milyon 45 bin!
  • Geniş tanımlı işsizlik oranı salgın öncesinde (Kasım 2019) %18,5 iken Kasım 2021’de % 22,1’ye yükseldi.
  • Gerçek işsizlik oranı (atıl işgücü) yüzde 22,1!

TÜİK Kasım 2021 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 10 Ocak 2022’de yayımlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 11,2, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 22,1 seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2021 Kasım ayında bir önceki aya göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişi oldu. DİSK-AR tarafından hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Kasım 2021’de 8 milyon 45 bin kişi olarak gerçekleşti.

Cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,6 iken kadınlarda yüzde 14,5’dir. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 17,9 ve kadınlarda yüzde 29,8 düzeyindedir. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 11,9 puandır.

Rapora ulaşmak için görsele tıklayınız